Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség

Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség
Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség

Kapcsolat
Magyar TDM Szövetség

Horváth Viktória - titkár

Tel:+36 30/773-6536
E-mail: info@tdmszovetseg.eu

TDM Szövetség ©
info@tdmszovetseg.eu
All Rights Reserved 2011.

Idén is sikerágazat lehet-e a turizmus?

2015-03-03 11:00
Kedvezően látják a turizmus idei helyzetét a Világgazdaság által megkérdezett szakértők, vagyis a tavalyi rekordév után további növekedésre is van esély. Az üzletek vasárnapi zárva tartása azonban ronthat a helyzeten.
Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója:
Külföldi promóció


"Turisztikai szempontból rekordévet zártunk 2014-ben. A turizmus a nemzetgazdaság egészénél is képes jobban növekedni, de világviszonylatban szintén kimagasló a teljesítménye. A Magyar Turizmus Zrt. arra használja fel a rendelkezésére álló eszközöket, hogy ezeket a remek eredményeket legalábbis megőrizze, de inkább meghaladja az ágazat a közeljövőben, beleértve már az idei évet is. Ezt személyes küldetésemnek is tekintem. 2015-től turisztika marketingtevékenységre felhasználható uniós források is elérhetővé válnak, amelyeket fel kívánjuk használni külföldi promóciónk erősítésére, a beutazó turizmusban rejlő tartalékok kiaknázásra."

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója:
Növekvő utasszám


"Az idei rekorddöntéshez minden feltétel adott a repülőtéren. A repülőtér minden tőle telhetőt elkövet, hogy egyre újabb légitársaságok nyissanak járatot Budapestre. Az idén újként köszönthetünk egyszerre két légitársaságot is, amelyek Kanadába indítanak járatokat Budapestről az Air Transat és a SkyGreece színeiben. Római járatot indít Budapestre a spanyol hátterű Vueling légitársaság, a Wizz Air rendszeres járatot indít például a hollandiai Maastrichtba, Hurghadába és Szardínia szigetére is. Az Iberia pedig heti hét járattal nyit Madrid és Budapest között. Ha nem történik nagyobb politikai vagy gazdasági megrázkódtatás a nemzetközi színtéren, ami a légi utazásra is kihathat, úgy az idén elérhetjük a 9,6 milliós utasszámot."

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége alelnöke:
Hektikus árfolyamok


"Optimisták vagyunk az idei nyári szezont illetően, amelyre a biztató előfoglalási számok adnak alapot. A jó előfoglalási mutatókhoz minden bizonnyal hozzájárul a szakma tudatos kommunikációja az utasok felé, amely szerint érdemes az utazásokat most, az előfoglalási időszakban megtervezni és lekötni, mellyel jelentős és látványos kedvezményeket tudnak elérni és csökkenthetik az árfolyam hektikus ingadozásából eredő rizikó is. Változatlanul folytatódik az utóbbi években jellemző tendencia: a kereslet növekedése a kulturális körutazások és a tengeri hajóutak iránt. A tavalyi évvel összehasonlítva jobb évre számítunk, ugyanakkor a válság kitörését megelőző évek rekordjait még nem érjük el."

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége főtitkára:
Több kockázat


"Mérsékelt optimizmussal tekintünk 2015-re, a körülmények kedvező alakulása esetén akár rekordot is dönthetünk. A múlt évi tendenciák folytatódásával számolunk, ami a belföldi keresletnek a 2014 évinél feltehetően kisebb, főleg a vidéki szállodák iránti további erősödését, a külföldi szabadidős turizmus döntően Budapest iránti érdeklődősének növekedését jelenti.

Ezekben segíthetnek az alacsony üzemanyagárak, az euró/forint beutazás szempontjából kedvező árfolyama, a SZÉP kártya népszerűsége. Ugyanakkor több kockázat is látható: az orosz-ukrán konfliktus, a német és osztrák piac zsugorodása, az üzletek vasárnapi zárva tartásának bevásárló turizmus szempontjából ma még nem teljesen látható, de várhatóan negatív hatása."

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke:
Törvényre várva

"A magyar turizmusipar valóban jobban teljesít. E mögött nem utolsó sorban az az egyre inkább teret hódító, vállalkozói és önkormányzati partnerségen alapuló menedzsment szemlélet húzódik, amelynek letéteményesei a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek: a mára több mint 80 hazai térségben működő szervezet – Budapest kivételével – felöleli az ország teljes turisztikai kínálatát. Amennyiben Budapesten is sikerül kooperatív alapokra helyezni a turizmus intézményi rendszerét, valamint megszületik a régóta várt turizmustörvény, Magyarországnak komoly esélye lesz kiszámítható fejlődési pályára állítania turizmusát, ugyanúgy, mint mondjuk Ausztriának vagy Németországnak. A kérdésre mindaddig csak egy bizakodó „remélhetőleg” a válasz."

Forrás: vg.hu