Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség

Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség
Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség

Kapcsolat
Magyar TDM Szövetség

Horváth Viktória - titkár

Tel:+36 30/773-6536
E-mail: info@tdmszovetseg.eu

TDM Szövetség ©
info@tdmszovetseg.eu
All Rights Reserved 2011.

A Kárpátaljai Magyar TDM Szövetség nyilatkozata

2014-07-17 16:52
A Kelet-Ukrajnában kialakult politikai helyzet, a mintegy 1500 km távolságra lévő békés Kárpátalján is érezteti hatását. Az általánosan tapasztalható bizonytalanság komoly kihatással van a régió turizmusára.
Az utóbbi hónapokban változott az idelátogató turisták aránya: növekedett az ukrán, ugyanakkor jelentősen visszaesett a magyarországi és a más európai uniós országokból érkező turisták száma, ami érzékenyen érinti vidékünk turisztikai szolgáltatóit.

Nyugat-Ukrajnában, és így Kárpátalján béke és nyugalom van, ezért nem tartjuk indokoltnak, hogy a magyarországi turisták és a turistautakat szervezői sorra lemondják a kárpátaljai utazásokat, és így teljesen elfordulnak a 150 000 lelket számláló kárpátaljai magyar közösségtől. Az elmúlt 15 évben erős akarattal, kitartással és kemény munkával sikerült kialakítani egy szerteágazó, a magyar nemzet megmaradását szolgáló magyar-magyar kapcsolatrendszert. Ha ennek szálai most megszakadnak, akkor megint elölről kell kezdenünk mindent, mint annyiszor az elmúlt századokban.

Nem mellékes szempont a határon túlról hozzánk érkezők számára, hogy az ukrán nemzeti valuta inflálódása jelentősen olcsóbbá teszi a forinttal, illetve euróval rendelkező látogatók számára az itt tartózkodást. A negatív tendenciák ellensúlyozására, illetve a közös fellépés és együttműködés erejében bízva alakítottuk meg a Kárpátaljai Magyar TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) Szövetséget. A szerveződés legfőbb célja a turizmus fejlesztésében érdekelt szereplők együttműködésének erősítése.

Ennek egyik első lépéseként közös nyilatkozatban hangsúlyozzuk, hogy Kárpátalján nem fenyegeti veszély az idelátogató turistákat! A korábbiakhoz képest nem tapasztalható változás a közbiztonság minőségében, nincsenek zavargások. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott tájékoztatás szerint Nyugat-Ukrajna, és azon belül Kárpátalja az ott tartózkodás szempontjából biztonságos, illetve nem látják indokoltnak a tervezett kárpátaljai utazások lemondását. A térséggel kapcsolatos információk felől az ungvári (+380 67 312 22 47), illetve a beregszászi (+38-067-310 6450) magyar külképviseleteken, illetve azok honlapján lehet érdeklődni.


Beregszász, 2014.07.11


A nyilatkozat aláírói:

Benei Polgármesteri Hivatal
Beregdédai Falusi Turizmus Egyesület
Beregszászi Turisztikai Információs Központ
Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség
Beregvidéki Magyar Falusi Turizmus Egyesülete
Beregvidéki Múzeum