Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit kft.

Kezdődik a Balatoni Hal és Borünnep

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Balatoni Hal- és Borünnep 2012. június 21 és 24 között. Ünnepi hangulat tölti meg újra a füredi Tagore sétányt, a csopaki, paloznaki és tihanyi vendégváró helyeket. A településeken napról napra, estéről estére egymást követik a különböző kulturális, zenei és közösségi események. Borbemutató és borvásár is várja az érdeklődőket a legkiválóbb magyar borászok részvételével.

A Kristóf Attila ötlete nyomán született fesztivál célja, hogy a balatoni halakra, a környékbeli vendéglátókra, a kis családi pincékre, helyi és országos boros gazdákra hívja fel a figyelmet. Az eseménysorozat nem pusztán az eszem-iszomról szól, hanem sokkal inkább a közösség, a táj, a hal, a bor és az alázattal dolgozó ételt, italt adó kéz dicséretéről.

További információ: www.tihany.hu.

2012. június 20.

A turistaszezon előtt befejezik a Tihanyi Legenda Projekt nagyobb munkáit

A nyári idegenforgalmi szezon kezdetére befejeződnek Tihany közterületein az uniós támogatással megvalósuló Tihanyi Legenda Projekt egyes építési munkálatai, így rendezett állapotok fogadhatják a községbe érkezőket.

Mint az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében felidézték, az Európai Unió és a magyar állam által 573 millió forinttal támogatott, szinte az egész települést érintő beruházás kivitelezői munkáit közbeszerzési pályázaton a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte el. Az előkészületek még a tavalyi év végén elkezdődtek, de az utóbbi hetek téli időjárása miatt lelassultak, ezért Tósoki Imre polgármester, megállapodott a kivitelezőkkel a Tihanyi Legenda Projekt ütemezéséről.

A megállapodás szerint június 15-ig a kivitelező igyekszik befejezni az apátság melletti Pisky sétány átépítését: újjáépíti és tihanyi kővel burkolja a támfalakat, négy - köztük egy rendezvények és megemlékezések tartására is alkalmas - rondellát alakít ki, a sétány pedig díszburkolatot és új közvilágítást is kap.

A nyári szezon kezdetéig ugyancsak új burkolatot kap a Visszhang-parkoló, amely szintén alkalmas lesz majd programok, például kirakodóvásárok megrendezésére.

A kivitelező ígéretet tett arra is, hogy június 15-ére új arculatot kap Tihany főtere: a panorámát zavaró légkábeleket földbe helyezik, utcabútorokat és kandelábereket helyeznek ki a növényzetében is megújuló térre.

A projekt révén nemcsak rendezett környezet, de új turisztikai attrakciók is várják majd a Tihanyba látogatókat. A közadakozásból 1927-ben épített és 1960-ban lerombolt Kálváriát ugyanis a Tihanyi Legenda Projekt keretében ősszel újjáépítik, többek között a valamikori corpusok újraöntésével, új keresztek állításával és egy kis emlékkápolna építésével - hangsúlyozta az önkormányzat.

A Tihanyi Legenda Projekt teljes befejezése 2013-ra várható, ezért az idei nyári turistaszezon után ismét intenzív építkezésekre lehet számítani a községben.

2012. március 6.

Projektindítás Balatonfüreden

A Balaton Best Nonprofit Kft. (térségi TDMSz) február 15-én tartotta sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényét Balatonfüreden. Október 7-én írták alá a „Balaton Best Nonprofit Kft. (térségi TDMSz) tevékenységeinek fejlesztése” című projekt támogatási szerződését, amelynek eredményeként a szervezet 53.122.000 Ft európai uniós támogatásban részesült az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a KDOP-2-2.1/D-11-2011-001 kódszámú projekt keretében. A nonprofit kft. a vissza nem térítendő támogatást 85%-os támogatási intenzitással nyerte el. A 2011. október 1. – 2013. szeptember 30. között megvalósuló projekt tervezett összköltsége 62.496.471 Ft.

A térségi TDM szervezet négy alapító tagja a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Riviéra Turisztikai Egyesület, valamint a Tihany Legenda Nonprofit Kft. Területileg a Tihanytól Balatonalmádiig terjedő Balaton-partot foglalja magában a következő településekkel: Tihany, Balatonfüred, Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas, Balatonalmádi.

Az elnyert térségi TDM pályázat egyik legfontosabb eleme a marketingkommunikációs tevékenység fejlesztése. A rendelkezésre álló forrásokból járműreklám, rádiós hirdetések, térségi invitatív film, időjárás szponzoráció, térségi rendezvénynaptár, térségi imázs kiadvány, térségi honlap, e-marketing akciók kerülnek megvalósításra.

Bevezetik a Balaton Best kedvezménykártyát, mely hozzájárul a térség vonzerejének, versenyképességének, és látogatottságának növekedéséhez.

Kialakítanak egy új buszos közlekedési útvonalat is. A busz a térségen belül fogja szállítani a vendégeket körforgalom jelleggel.

A pályázat elemei közé tartozik a desztinációfejlesztési stratégia kialakítása, az arculat megteremtése, térségi szolgáltatók szezonértékelése, vendégelégedettségi kutatás, valamint az eszközbeszerzések lebonyolítása.

A pályázat keretében bonyolítják le a II. Európai Desztináció Marketing Konferenciát is.

2012. február 15.

Honlap: www.tihany.hu