TDM szakmai program az Utazás Kiállításon

2011-03-07 13:15
A finanszírozás, az önkormányzatok szerepe, a tevékenységi körök és ennek kapcsán a szervezetek és az utazási irodák kapcsolata voltak a leghangsúlyosabb, kifejezetten gyakorlatias problémafelvetések az Utazás kiállítás szakmai kísérőprogramján..
A konferencia és vitafórum, amely az Utazás kiállítás szakmai kísérőprogramjaként, a Turizmus Kft. és a MUISZ szervezésében került megrendezésre, a TDM szervezetek turisztikai piacon betöltött szerepét elemezte.

Az eseménynek nemcsak azért volt nagy sikere, mert a TDM építkezés nehézségeit a saját bőrükön érző szakmai szereplők maguk is kérdezhettek és véleményt formálhattak, hanem azért is, mert jó néhány felvetésre helyben konstruktív válasz is született, sok esetben pedig nem is csak az előadók felől, hanem a többi szakmabelitől, akik tapasztalataikat megoszthatták a hallgatósággal. Az is fontos előrelépésként értékelendő, hogy a TDM-ek esetleges utazásszervezői tevékenysége nyomán aggodalmaikat megfogalmazó Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége itt végre közvetlen párbeszédbe kezdhetett a TDM-ek képviselőivel. A MUISZ álláspontját és kéréseit Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke összegezte. A felvetésekre megnyugtató szándék körvonalazódott a desztinációk képviselői részéről, ám az is nyilvánvalóvá vált, hogy sok más mellett ez is olyan terület, amely további, és nagy valószínűséggel helyben történő egyeztetéseket igényel, hiszen minden desztináció más és más sajátosságokkal rendelkezik.

A fórum első felében a több mint 250 jelenlévőt Nemes Andrea főosztályvezető a TDM regisztráció és a pályázatok sajátosságairól tájékoztatta, kitérve a támogatható tevékenységekre, a rendelkezésre álló keretre, a benyújtás ütemezésére. Katona Ilona, az MT Zrt. Észak-alföldi RMI igazgatója a TDM-ek figyelmét a zrt. marketingakcióihoz való csatlakozásra hívta fel, és közös kampányok, kezdeményezések indítására, együtt gondolkodásra buzdította.

Elismerően nyilatkozott a hallgatóság Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnökének előadásáról, amely vázlatosan, de kifejezetten gondolatébresztő módon és a komolyabb gondokat sem leplezve kitért a TDM szervezetek működésének, a rendszer építkezésének nehézségeire, ellentmondásosságára. A január végén alakult szövetségbe egyébként mostanáig valamennyi jelentős TDM szervezet jelezte már tagfelvételi kérelmét.