Sátoraljaújhely-Hegyköz Turizmusáért Egyesület

Tokaji, hegyközi barangolások télvíz idején

Kopár, havas képet mutatnak decemberben a tokaji lejtők, csak az őzek és a rókák barangolnak némi ennivalót keresve, ám a turista ilyenkor sem unatkozhat. Világörökségünk valamint Sátoraljaújhely és Hegyköz téli látnivalóinak bemutatását tűzte célul az MT. Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága, karöltve a helyi turisztikai és kulturális egyesületekkel, amikor újságírói study tourt szervezett.

Számos tokaji borpince csalogat ilyenkor is kóstolókkal, igaz, előre be kell jelentkezni, de ez főszezonban is így van. A Sátoraljaújhely melletti dombon lévő Ungvár pincesoron a Szilágyi család, Tokajban a Hímesudvar pincészet mutatta be jófajta nedűit. A Hotel Hunor közvetlen szomszédságába ilyenkor kimerészkednek az őzek és a rókák, utóbbi „vendégeket” a szálloda melletti hajnali disznóölés illata csalogat oda. Amint Huszág Márk, a szálloda igazgatója elmondta, gyakran rendeznek itt nagyobb társaságoknak disznóölést, a svédasztalos reggelit ilyenkor hagymás vér egészíti ki.

Ha disznótor, akkor Mikóháza: a 600 lelkes falu autentikus, igazi disznótoros lakomát rendez itt több száz, sőt ezer turistának, ahol más helyi finomságokat is meg lehet kóstolni. Sétahajózni elsősorban nyáron érdemes a Tisza és a Bodrog találkozásánál, de amíg be nem fagy a folyó, mindenképpen érdemes vízre szállni, igaz, ezúttal különjárat szállította a vendégeket.

A nemrég nyílt és a soft openingen éppen túljutott Hotel Kelep puritán minimal stílusú négycsillagos szállodája mellett a Gróf Degenfeld kastély romantikus luxussal kényeztet. Amint Visztenvelt Pál igazgató elmondta, készülnek a dombon lévő régi kápolna felújítására, ez lesz a birtok következő fejlesztési projektje, amelyet megpályáztak. A tállyai Oroszlános Borvendéglő a megszokott ötcsillagos szintet hozza.

A környék legnépszerűbb bevásárló helye a Tokaj-Hegyalja Piac, ahol a legzordabb hidegben is szinte minden elfogy: házi túró, mézek, ecetek, sütemények, jófajta sonka, kolbász, de kézműves termékek, karácsonyi ajándéknak valók is.

A háromnapos borkóstolókban gazdag túra egyik kiemelkedő állomása volt az Angyal borászatban tett látogatás, fiatal szakemberek által menedzselt profi üzem, amelynek már kész a pályázati pénzből épült panziója, hogy tavasztól komplex szolgáltatás várja a borturistákat.

2012. december 11.

Okostelefonnal a Tokaji Borvidéken és a Zemplénben

Elkészült, már letölthető a Tokaj-Hegyalja és a Zemplén teljes turisztikai kínálatát bemutató ingyenes mobil applikáció Apple és Android telefonokra.

Több mint 600 látnivaló, étterem, borászat és szállás adatai érhetőek el az új fejlesztésnek köszönhetően. A térség 5 TDM szervezetének munkatársai január óta töltik folyamatosan az adatokat, hogy szezonkezdetre a vendégek a lehető legtöbb minőségi szolgáltatást ingyenesen el tudjanak érni.

A rendszerben akkor is elérhetőek a szolgáltatói adatok és látnivalók, ha nincs internet kapcsolat. Az offline térképek száma folyamatosan bővül, így ha a vendégek nincsenek WIFI közelben, akkor is gyorsan és ingyenesen használni tudják az applikációt.

Az alkalmazás jelenleg tesztelés alatt áll, de már most is kiváló útitárs mindenki számára. A turisztikai szolgáltatókon és látnivalókon túl hamarosan elérhetőek lesznek a frekventált túrautakhoz kapcsolódó vezetett túrák, valamint több településen a látnivalókat bemutató hangos kalauzok is a programban, illetve egy kattintással elérhetővé válnak a gyógyszertárak, orvosi ügyeletek, templomok, pénzváltók, ATM automaták, stb., hogy a vendégek még komfortosabban érezzék magukat a térségben.

A fejlesztést a VITOUR LANDSCAPE című INTERREG IV/C forrás tette lehetővé, a szoftvert az MTA SZTAKI fejlesztette, a szolgáltatói háttér adatbázis informatikai kialakítása a Mimézis Kft munkája.

2012. május 29.

Megalakult a Tokaj-Zemplén-Abaúj térség turisztikai marketingszervezete

Több mint 100 településen közel 500 turisztikai szolgáltató piacra jutásának a segítése, valamint a hatékony közösségi márkaépítés és marketingmunka érdekében másfél év előkészítő munka után a Zemplén öt helyi TDM egyesületének elnöke 2011. december 22-én aláírta a Tokaj-Zemplén-Abaúj Térségi TDM Nonprofit Kft. Társasági Szerződését.

A térségi TDM szervezetként megalakult kft. 2012 elején benyújtja a regisztrációs kérelmét a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődik a közös turisztikai arculat tervezése, az egész térséget lefedő, tematikus kínálatot bemutató turisztikai portálrendszer kialakítása és egy vezetett hangos városnéző és hegyi túrákat tartalmazó mobil applikáció fejlesztése.

A kft. szakmai munkáját 2012-ben a TDM menedzserek tanácsa irányítja, szoros szakmai együttműködésben. A munkát nagyrészt a helyi TDM szervezetek munkaszervezetei végzik az első év folyamán. 2012 elején a kft. megkeresi a térségi turizmusban szerepet vállaló nagy állami szereplőket, a megyei önkormányzatot, a borászati egyesületeket és a tematikus kínálatot nyújtó turisztikai egyesületeket, s képviselőiket felkéri a Kft. munkáját segítő Szakmai Tanácsadó Testület munkájával való részvételre, annak érdekében, hogy velük közösen kerüljön megtervezésre a következő évek szakmai munkája.

2011. december 22.

Nyertes pályázat Sátoraljaújhelyen

A Sátoraljaújhely – Hegyköz Turizmusáért Egyesület tagjai – önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek és magánszemélyek - közös célja a térség turisztikai versenyképességének növelése, a turizmus fenntartható fejlődésének megteremtése. Ennek egyik lépése, eredménye volt az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez, 2011. szeptember 5-én benyújtott „Sátoraljaújhely-Hegyköz Helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szervezet továbbfejlesztése” című, ÉMOP-2.3.1-11-2011-0008 jelű pályázat, melyet a Regionális Operatív Program Irányító Hatósága a napokban 49 519 583 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélt.

Ezzel az összeggel a továbbiakban is biztosítható a desztináció országos és nemzetközi ismertségének, versenyképességének növelése, a turisztikai fejlesztések minőségi kínálatának kialakítása és megfelelő kommunikációja.

Az egyesület 2010 – ben kötött először helyi TDM pályázat kapcsán támogatási szerződést. A korábbi fejlesztések eredményeképp bővült a sátoraljaújhelyi Tourinform Zemplén Iroda felszerelése, Mikóházán és Füzérkomlóson turisztikai információs pontok létesültek, bevonva ezzel a kisebb településeket is az információszolgáltatásba és a marketingtevékenységgel kapcsolatos munkába. Az érdeklődők tájékoztatása a desztináció területén érintőképernyős készülékekkel is megoldottá vált. Ugyanazon arculattal imázs és szolgáltatói kiadvány, rendezvénynaptár és honlap és kiállítási installációs elemek készültek.

Helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szervezetként az egyik legalapvetőbb cél a minél nívósabb információszolgáltatás és egyéb szolgáltatások megteremtése. Jelen pályázat beadásának célja az információszolgáltatás és infrastruktúrájának további fejlesztése is volt. Egyik projekt elemként mobil tájékozódást elősegítő okos telefonra alkalmazható software-k elkészíttetésére is pályáztunk.

Az egyesület munkaszervezete gyakran települ ki a desztináció turisztikai rendezvényeire információszolgáltatás, ajándéktárgy értékesítés és kérdőívek kitöltetése céljából, melyet nemsokára mobil faházak használata is segíteni fog.
Kerékpártárolók kihelyezésével a Tourinform Irodához, az információs pontokhoz, valamint az egyre nagyobb számban érkező kerékpáros turisták komfortérzetét kívánjuk növelni.

A jelen pályázat legnagyobb részét egy Komplex Ökoturisztikai fejlesztés teszi ki az Alsó – Hegyközben. A jelenleg meglévő 8 tanösvény és a 6 hegyi kerékpárral járható erdei útvonal mellett kialakításra kerül három új tematikus tanösvény (Bor – pálinka út, Haris – tanösvény, Parlagi sas tanösvény) illetve új erdei kerékpárút is. Az erdei útvonalak tanösvényekké alakításához elsősorban információs, irányjelző és tájékoztató táblák elhelyezésére van szükség. Ezeket egészítenék ki – a turisták komfortérzete szempontjából – az erdei bútorok, az illemhelyek, tűzrakó helyek, esőbeállók. Ezen kívül még a madármegfigyelő lesek építése jelentené az infrastrukturális beruházásokat.
A fejlesztést kiegészítő szolgáltatások (túra GPS, távcső, Nordic walking botok, hegyi kerékpárok) bérlése teszi majd teljessé, melyek elérése a mikóházi információs ponton lesz biztosítva.

Az újrapozícionálásnak és az előző pályázatból elkészült arculati kézikönyvnek megfelelően, mind on-line és off-line marketing eszközöket alkalmazva szeretnénk a lehető leghatékonyabban elérni a potenciális vendégeket (tematikus holnapokon bannerek és Pr cikkek elhelyezése, nyereményjátékok, rádiós spotok, google keresőmarketing, web2-es kampány, turisztikai kiállítások és vásárok többféle kiadvány, szolgáltatóknál falitérképek kihelyezése).
Ezen kívül tanulmányutakat is szervezünk majd. Egyet az újságíróknak és tour operátoroknak a desztináció kínálatának helyben történő bemutatására a másikat a tagság részére, hogy megismerkedhessenek meg egy másik, immár kiforrott, sok éves tapasztalattal rendelkező TDM szervezetettel.
A térség az ökoturizmus területén lehet leginkább versenyképes. E tényező kapcsán tervezzük egy országos ökoturisztikai fórum megszervezését, de egyéb rendezvény szervezésében is részt tudunk vállalni majd a pályázat által nyújtott támogatásnak köszönhetően.

2011. december 8.

Közös megbeszélést tartottak a Tokaj-Zemplén-Abaúj térség TDM szervezeteinek elnökségei

Tokaj-Hegyalja és a Zemplén TDM szervezeteinek elnökségei félezer turisztikai szolgáltató (szállások, éttermek, borászatok, aktív turisztikai szolgáltatók, stb.) érdekeinek a képviseletében közös megbeszélést tartottak november 25-én. A megbeszélésen részt vettek a turizmusfejlesztésben szerepet vállaló nagy állami szervezetek képviselői is, hogy a 2012-es elképzelésekről közös állásfoglalás születhessék.

A tárgyaláson két külső szakértő és a Magyar Turizmus Zrt is képviseltette magát, a tanácskozásra semleges helyen, az egyetlen TDM-hez sem tartozó Erdőbényén került sor.

A Tokaj-Zemplén-Abaúj térségben a TDM szervezetek nagyrészt 2009-ben kezdték el a munkájukat, s első körben az ötből három TDM szervezet összesen mintegy 110 millió forint támogatásban részesült, amelyet 2010-2011-ben szervezetfejlesztésre fordíthattak. Az építkezés időszaka után ezek a szervezetek most jutottak el addig, hogy a szolgáltatásfejlesztésre koncentrálhassanak, kijelölve azokat a prioritásokat, amely mentén a 2012-es évben dolgozni fognak. A legjobb szolgáltatás is eladhatatlan ugyanakkor, ha nincs mögötte megfelelő marketing, amely azonban már nem a helyi TDM-ek feladata, hiszen a térségi imázs, brandépítés irányait együtt kell meghatározni Tokaj-Hegyalja és a Zemplén összes szolgáltatói közösségének.

A megbeszélésen több TDM szervezet vezetése jelezte: a szakmai munka elindításának egyetlen gátja a megfelelő pénzügyi háttér megteremtése lehet. Más szervezetek azonban rávilágítottak: ha nem kezdi el a térség a jól összehangolt térségi turisztikai imázsépítést, 2012 végére végleg lemarad azon térségekhez képest, akik 2012 elején helyi szinten 50-100 milliós, térségi szinten plusz 100 milliós forrásból elkezdik a márkaépítést. Ennek felelőssége az öt helyi TDM szervezetet terheli, hiszen az alulról építkezés jegyében ők azok, akik a térségi munkában való részvételről döntenek.

A megbeszélés konkrét eredménye a térségi TDM nonprofit Kft létrehozásának az elhatározása volt. A Kft-t a javaslatok szerint az 5 helyi TDM szervezet hozza létre, amennyiben a sátoraljaújhelyi TDM közgyűlése, az Aba Turisztikai Egyesület közgyűlése és a Zemplén-Hegyköz TDM szervezet közgyűlése a megalapítás mellett dönt a következő hetekben (Sárospatak és Dél-Tokaj-Hegyalja TDM szervezeti már döntöttek a csatlakozásról). A térségi Kft mellett egy Tanácsadó Testület is elkezdené a munkát, amelyben a nagy állami szereplők (pl. Aggteleki Nemzeti Park, Északerdő, ÉKÖVIZIG, Világörökségi Programiroda, Herman Ottó Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, stb.), valamint a térség borászati egyesületei, a Felső-magyarországi Várak Egyesülete és egyéb, a térségi imázs alakításáért felelősséget vállaló szervezetek kapnának helyet. A Kft taggyűlése szorosan együttműködne a Tanácsadó Testület tagjaival, az ő véleményeik beépítésével folyna a márkaépítés.

Az öt helyi TDM szervezet - ha ezt a fent említett három TDM közgyűlése a következő hetekben jóváhagyja - januárban elkezdheti a tematikus kínálat kialakítását és az ehhez kapcsolódó tematikus infopontok kialakítását is a meglévő információs irodák munkájának kiegészítéseként.
További térségi feladatként megfogalmazódott a közös turisztikai kártya kialakításának lehetősége, a táblarendszerek egységesítése, a turisztikai hotline vonal határvonalainak a kitágítása a teljes térségre, a helyi termékfejlesztés összehangolása és a minőségbiztosítási rendszer fejlesztése is.

A megbeszélések a térségi munka összehangolása érdekében a helyi TDM szervezetek közgyűlései után december közepén folytatódnak.

2011. november 29.

Honlap: www.zempleninfo.eu