Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség

Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség
Magyar Turisztikai Desztináció Management Szövetség

Kapcsolat
Magyar TDM Szövetség

Horváth Viktória - titkár

Tel:+36 30/773-6536
E-mail: info@tdmszovetseg.eu

TDM Szövetség ©
info@tdmszovetseg.eu
All Rights Reserved 2011.

Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület

Észak-Alföldet látogatták meg a német, holland és belga média képviselői

Német, holland és belga sajtócsoportok ismerkedtek Debrecen, Hortobágy, Hajdúszoboszló, valamint Mád látnivalóival. A többnapos júniusi tanulmányutakat a Magyar Turizmus Zrt. németországi külképviselete és Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága, valamint a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület együttműködve szervezte a Wizz Air légitársaság támogatásával.

Célja az volt, hogy feltérképezzék azon küldőpiacok igényeit, amelyeket a Wizz Air légitársaság Eindhovenből és Dortmundból Debrecenbe indított közvetlen járatai nyitnak meg a közeljövőben. A médiumok képviselői a térség sokszínű programkínálatából, tradicionális ételeiből kaptak ízelítőt.

A vendégek Debrecen történelmi óvárosát, valamint nagyvárosi hangulatát értékelték legtöbbre. Véleményük szerint a Nagyerdő nyugalma, a tágas, rendezett terek és a debreceni fürdőkomplexum a családosok és az 50+ korosztály figyelmébe ajánlhatóak, míg a belváros hangulatos terei, kulturális programkínálata és pezsgő éjszakai élete inkább a fiatalabb korosztályt érdekelheti. A várost még vonzóbbá teszi a közvetlen, menetrend szerinti légiközlekedés.

A dortmundi térség utazói számára Budapest kivételével Magyarország turisztikai kínálata gyakorlatilag ismeretlen. A hortobágyi Puszta természeti kincsei, állat és növényvilága, Hajdúszoboszló kiemelkedő színvonalú fürdője, Debrecen kulturális értékei újdonságot jelentenek, amit nagy örömmel és érdeklődéssel fogadtak az újságírók. Hajdúszoboszlón, Európa legnagyobb fürdőkomplexumában a szolgáltatások széles választéka és magas színvonala nyűgözte le a látogatókat.

Még a sörkedvelő németeket is levették a lábukról Tokaj-Hegyalján az Első Mádi Borház, a Gusteau kulináris élményműhely gasztronómiai élvezetei. A Hortobágyi Nagycsárdában a vendégek autentikus környezetben, kóstolhatták a térség hagyományos ételeit, míg a tradicionális ízeket modern köntösben tálaló debreceni IKON étteremben különleges fogásokkal és a régió jellegzetes pálinkáival kedveskedtek a sajtó képviselőinek.

Bár holland és német turisták eddig is látogattak a térségbe, számuk jelentősen emelkedhet a heti két alkalommal közlekedő járatnak köszönhetően.

2013. június 25.


Debrecennel és a magyar konyhával ismerkedett a Food and Travel újságírója

A Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviselete és Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága, a WizzAir, valamint a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület közös szervezésében és támogatásával, Debrecenbe látogatott a világszerte ismert Food & Travel gasztro-turisztikai magazin főszerkesztő helyettese, a London(Luton)-Debrecen járattal.

Kétnapos tanulmányútja során, Debrecen és a Hortobágy turisztikai kínálatával és gasztronómiájával ismerkedett a szakember, április 12-13-án.

Az újságíró Debrecenben megnézte a Református Nagytemplomot, a Református Kollégiumot, a Déri Múzeumot és az Aquaticumot, valamint kirándulást tett a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Mindeközben a magyar gasztronómiával ismerkedett, köztük olyan hagyományos, helyi ételkülönlegességekkel is, mint a slambuc és a debreceni töltött káposzta, de megkóstolta a hagyományos magyar ételek újragondolt változatait is Debrecen egyik legújabb éttermében, az IKON-ban. Az ételekhez természetesen a legkülönfélébb magyar borokat és a régió jellegzetes pálinkáit ízlelhette.

A látogatás egybeesett a Debrecen gasztronómiai rendezvénysorozatát nyitó Mangalica Napokkal, ahol az újságíró a magyar konyha egyik alapját képező magyar sertésfajtát és a belőle készült termékeket is megismerhette.

A Debrecen és Hortobágy gasztronómiai turisztikai kínálatáról szóló képes cikk a tervek szerint a Food & Travel augusztus-szeptemberi összevont számában jelenik majd meg az Egyesült Királyságban.

2013. április 18.


TDM-ek összefogása az Észak-Alföldön

A Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft és a Magyar Turizmus Zrt ukrán külképviseletének szervezésében ukrán utazási irodák képviselőiből álló study tour érkezett 2012. november 9-11 között az Észak-Alföldi régióba.

A hajdúszoboszlói, debreceni és nyíregyházi TDM szervezetek összehangolt munkájának eredményeként kapott a 16 fős ukrán delegáció ízelítőt az Észak-Alföld turisztikai kínálatából. A hajdúszoboszlói TDM szervezet koordinálása mellett egy pörgős programon vettek részt a Kijevből, Ivano-Frankivszkból, Lembergből, Munkácsról és Ungvárról érkező szakemberek. Megtekintették Hajdúszoboszló szállásait, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és az Aqua-Palace Élményfürdő attrakcióit és kínálatát. Egy sikeres szakmai workshop-on, valamint a II. Hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakomán is részt vettek az utazási irodák képviselői. Debrecenben izgalmas városnézés, az Aquaticum Élményfürdő megtekintése és szakmai workshop várta a study tour-t, amely után a Tuba Tanya vendégszeretetét élvezhették. Egy látványos hortobágyi programot követően ismerkedtek meg Nyíregyháza turisztikai kínálatával is, tekintették meg az Aquarius Élményfürdőt, valamint a Nyíregyházi Állatparkot.

A study tour a május végi ukrán roadshow folytatásaként valósult meg, amely szintén Hajdúszoboszló kezdeményezésével jött létre. Ennek oka a növekvő ukrán vendégszám volt, amely emelkedő dinamikája azóta tovább növekedett, s „a felüdülőhely” ebben az évben eddig +75%-os ukrán vendégéjszaka szám növekedést ért el.

2012. november 14.


Sikerrel debütált Debrecen és Hortobágy a WTM-en


November elején 33. alkalommal rendezték meg World Travel Marketet a londoni ExCeL csarnokban, melyen Debrecen önkormányzata a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesülettel (Dete) közösen jelent meg a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) mintegy 190 négyzetméteres nemzeti standján. A standon Debrecen és Hortobágy turisztikai szolgáltatói mellett további kelet-magyarországi desztinációk is képviselték magukat, így Miskolc és az észak-alföldi régió.

A 2012. júniusi London – Debrecen menetrend szerinti Wizz Air járatindítás kapcsán kiemelt fontossággal bírt Debrecen és a régió megjelenése az angol piacon, hiszen a kutatások és tapasztalatok is azt mutatják, az angol utazók érdeklődnek a könnyen, gyorsan és olcsón elérhető új desztinációk iránt. A kiállítás fő célja ennek megfelelően a beutaztató irodákkal, szervezőkkel történő kapcsolat erősítése és építése, a desztináció népszerűsítése volt.

Debrecenről és Hortobágyról, valamint a környékbeli kirándulási lehetőségekről a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke, Halasi Csaba tartott prezentációt a vásár második napján, ahol a nagyszámban megjelent szakmai újságírók, üzleti partnerek és tour operátok, köztük a világszerte ismert Lonely Planet munkatársai is, érdeklődéssel hallgatták a desztináció nyújtotta lehetőségeket. A látogatók debreceni és hortobágyi turisztikai filmeket is láthattak, illetve helyi kézműves sajtokat és hortobágyi bioszalámit is kóstolhattak a standon.

A négy nap során a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület munkatársai több szakmai tárgyalást folytattak, melyek során kiderült, Budapest mellett új magyarországi desztinációkat keresnek az utazásszervezők. Az általunk kínált kedvező ár-érték arány mind a közlekedés mind a turisztikai szolgáltatások tekintetében, az egész évet átfogó programkínálat, a fürdő és wellness lehetőségek rendkívül vonzóak számukra.

Mező Ildikó, az MT Zrt. londoni képviseletének vezetője örömmel fogadta Debrecen és Hortobágy turisztikai desztináció bemutatkozását, részvételét a kiállításon. A szakmai delegációnak, a helyi turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezettel együtt sikerült számos utazásszervezővel kapcsolatot kialakítani, s velük konkrét elképzelésekről, az angol piac turisztikai keresletéről egyeztetni. A vásáron az európai utazásszervezők mellett amerikai irodák is érdeklődtek Debrecen, mint új célállomás iránt.

Az idén márciusban a londoni Magyar Turizmus Napon (Hungarian Tourism Day), majd ezt követően a novemberi WTM-en megkezdődtek az egyeztetések a decemberben induló milánói és eindhoweni menetrend szerinti Wizz Air járatokhoz kapcsolódó marketing és kommunikációs tevékenységekről.

2012. november 14.


Turizmus Világnapja Debrecenben

A szeptember 27-i Turizmus Világnapja alkalmából a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület is számos érdekes programmal és kedvezménnyel készül.

Debrecenben ingyenes városnéző séták és ingyenes Pocket Guide has7nálat várja az érdeklődőket, lesz Hortobágyi Vadaspark roadshow, diavetítés „A turizmus jövője Debrecenben” címmel. Desszerttel kedveskedik a vendégeknek a Régi Posta Étterem, a Hunguest Hotel Nagyerdő pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén plusz éjszakát ad a vendégeknek. Ezen felül kedvezményt adnak ajándéktárgyakra a Tourinform-irodákban, és egyes programokra is.

A Hortobágyon a lovas fogatozáson résztvevő felnőtteknek ajándék „Szürke marha” kiadvány, gyerekeknek ajándék matrica és hűtőmágnes jár ezen a napon, illetve ingyenes faluséta is igénybe vehető a Hortobágyi Nemzeti Park szervezésében.

2012. szeptember 25.


Imázsváltás Debrecen és Hortobágy arculatában

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program támogatási rendszere keretében 63.277.064 Ft támogatást nyert a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület „Helyi TDMSZ kialakítása Debrecen-Hortobágy turisztikai versenyképességének erősítése céljából” elnevezésű projekt megvalósítására, melynek elszámolható költsége 74.443.605 Ft. A pályázatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata készítette el és nyújtotta be. A megvalósításhoz Debrecen önkormányzata 11.066.541 Ft, míg Hortobágy község önkormányzata 100.000 Ft önrészt biztosított.

Debrecen város és Hortobágy község önkormányzata a 2003-ban alakult Debrecen Turizmusáért Egyesülettel (Dete) közösen hozta létre helyi TDM szervezetét. A több mint 40 tagot számláló egyesületnek számos turizmushoz kapcsolódó vállalkozás, intézmény és szervezet a tagja, mely 2009 őszétől Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület - azaz a turisztikai desztináció menedzsment szervezet - néven működik. A helyi TDM szervezet elsődleges célja a turisztikai kínálat népszerűsítése, a komplex turisztikai szolgáltatások kialakítása, vendégéjszakák számának növelése, a terület imázsának erősítése, turizmusfejlesztés.

A projekt keretén belül első lépésként elkészültek azok a piackutatáson alapuló tanulmányok és stratégiák, amelyek a jövőbeni turisztikai és marketing munka szakmai irányvonalainak megalapozását jelentik. A szervezet a piacon történő pozícionálást egy jól megkülönböztethető, egyedi értékeket közvetítő márkán keresztül tervezi megvalósítani, mely márka hosszútávon jelent minőségi szolgáltatásokat a turisták számára. A pályázat keretében megvalósult Debrecen és Hortobágy turisztikai desztináció új arculata, melynek fő motívumai a két szimbólummá vált építmény, a debreceni Református Nagytemplom és a hortobágyi Kilenclyukú híd. A két települést – idézve a máig élő hagyományok töretlen folytonosságát – egy lendületet sugárzó, a desztinációra jellemező népi motívummokkal díszített ív köti össze, melyben a zöld a természetre, a sárga a Napra és Debrecenre utal. A közös szlogen, a „Pusztán csodálatos” egyszerre helyezi el földrajzilag Debrecent és Hortobágyot, illetve utal a desztináció sokszínű kínálatára. A közös arculat alapján készült el a szervezet 4 nyelvű (magyar, angol, német, román) információs kiadványa összesen 16 500 példányban.

A projekt eredményeként a megújult debreceni Tourinform irodába, valamint a Hortobágyi információs irodába modern eszközpark is kialakításra került. Reklám-, irodai és informatikai eszközök beszerzése mellett az új arculat alapján a turisztikai honlap fejlesztése is megtörtént. Az információs irodákban elérhető turisztikai szolgáltatás, a GPS alapú hangos városnéző rendszer, új, 3 nyelven készült útvonalakkal bővült. Az okos készülékek segítségével a magyar mellett angol és német nyelven fedezhetik fel a turisták Debrecen és Hortobágy értékeit, látnivalóit. A városnéző útvonalakat a turisták saját tempójuk szerint és az általuk meghatározott időtartam alatt járhatják végig. A pályázat keretében a rendszerhez 6 db kerékpár és 6 db kihangosítóval ellátott hangos városkalauz készülék került beszerzésre.
 

A desztinációt 7 belföldi utazási kiállításon népszerűsítette a szervezet. Többek között Szegeden, Nyíregyházán és Pécsen. Debrecen és Hortobágy a Magyar Turizmus Zrt. Északalföldi Regionális Marketing Igazgatóság 320 m2-es standján önálló installációval, 80 m2 területen adott ízelítőt a települések turisztikai kínálatából az érdeklődőknek. A régió standja 2011-ben elnyerte a Legjobb attrakciónak járó díjat. A kiállítást közel 60 000 látogató tekintette meg.

Debrecenbe és Hortobágyra évente több ezer látogató érkezik, akik az információkért elsősorban a helyi turisztikai információs irodákat keresik fel. Látogató-menedzsment rendszer fejlesztése keretében 7 darab érintőképernyős terminál (touch info) került kihelyezésre Debrecen és Hortobágy turisták által látogatottabb pontjain, többek között a Kossuth téren, a debreceni vasútállomás érkezési oldalánál, Hortobágy főterén, a Petőfi téren. Minden, a képernyőkön megjelenő tartalom digitálisan kezelhető, a több nyelvű turisztikai honlap adatbázisában megtalálható információk, programajánlatok, látnivalók leírásai a turisták és a helyi lakosok számára gyorsan és könnyen hozzáférhetőek a kioszkok használatával.

A tagok képzéseken, illetve belföldi és külföldi tanulmányutakon vettek részt, melynek célja a hazai és a határon túli TDM szervezetek munkájának, működésének, tapasztalatainak megismerése, valamint a kapcsolatépítés. A szervezet a desztináció egységes márkájának kialakítása és annak piacra vitele mellett a kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül munkahelyeket teremt és bevételeket generál a szolgáltatóknak, az attrakciógazdáknak és a helyi önkormányzatnak. Az egyesület a tdmmunkaszervezet működéséhez 7 munkahelyet hozott létre.

2012. július 9.


Ukrajnában roadshow-zott Hajdúszoboszló és Debrecen

2012. május 30. és június 1. között mutatkozott be Ukrajnában Hajdúszoboszló és Debrecen, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A bemutatkozást, amelyet a Hajdúszoboszlói TDM kezdeményezett, Kárpátalján és Nyugat-Ukrajnában, Ungváron, Lviv és Ivano-Frankivszk városban megrendezett roadshow formájában valósították meg a partnerek.

A rendezvény célja a térség mint elsősorban gyógyturisztikai desztináció megismertetése volt, ezért a roadshow-n a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft., a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület vezetőjén, valamint a Hungarospa képviselőjén kívül 9 hajdúszoboszlói és debreceni szálloda és panzió is részt vett.

Az első állomáson, Ungváron, a rendezvényen Dr. Bacskai József ungvári főkonzul és Szalipszki Endre konzul, valamint Dr. Nagy Ignác beregszászi konzul volt jelen. A roadshow záróeseménye Bayer Mihály nagykövet és Mihajlo Visivanyuk, Ivano-Frankivszk megye állami közigazgatásának elnöke részvételével zajlott le. Az eseményen a regionális TV-csatorna is képviseltette magát, az interjúkat is tartalmazó beszámolók még aznap, június 1-jén adásba kerültek.

A roadshow minden állomásán prezentációkból és workshopból állt a rendezvény. A szakmai programot a magyar borok prezentációjával egybekötött fogadás követte.

A KSH adatai szerint 2012. első három hónapjában az észak-alföldi régióban regisztrált ukrán vendégéjszakák száma mintegy 32%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szervezők szerint ezt a forgalmat tovább lehet növelni, ezért még az idén egyéb értékesítés-ösztönző akciókat, többek között sajtótanulmányutat és nagyszabású szakmai tanulmányutat is terveznek.

2012. június7.


Londonig megy elébe a brit vendégnek a DETE

A március 29-i londoni Magyar Turizmus Napon Budapest kínálata mellett az Észak-alföldi régió került fókuszba. Az egész napos eseményen, melyre 40 brit tour operator és utazási iroda fogadta el a meghívást, a prezentációk utáni workshopon a magyar szolgáltatók új kapcsolatok kialakítására is lehetőséget kaptak - mondta el szerkesztőségünknek Darin-Séllei Lívia debrecen-hortobágyi TDM-menedzser.

A régiót a rendezvényen az Észak-alföldi RMI mellett a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület (DETE), turisztikai szolgáltatóit a debreceni Hotel Divinus, az Airport Debrecen, Hajdúszoboszlót a Hunguest két szállodája, a Béke és az Aqua Sol, valamint a Hotel Barátság, Balmazújvárost a Hotel Balmaz képviselte. A britek nagyon jól fogadták, hogy a magyar főváros mellett egy autentikus, magyar hangulatot nyújtó vidéki régió kínálatával is találkozhattak. A brit utazóközönség vágyik az originális ízekre, hangulatokra, szívesen próbál ki újdonságokat, a Wizz Air júniusban nyíló közvetlen járatának pedig külön örültek. Az első visszajelzések pozitívak, sikerült felkelteni a britek érdeklődését - számolt be Darin-Séllei Lívia.

A DETE egyébként a londoni magyar turizmus napi részvételt a Wizz Air-járatnyitás körüli promóció nyitányának szánta. Debrecent csillagtúrák kiindulópontjaként is pozícionálták, ahonnan a szűkebb és tágabb régió látnivalói bejárhatók, az új légihíd mellett igyekeztek ráirányítani a figyelmet a hajdúság fővárosának kiemelkedő gyógyászati infrastruktúrájára is, mely várja a műtétekre, fogászati kezelésekre érkező brit egészségturistákat.

A brit piacot legközelebb novemberben, a londoni WTM-en kívánják megszólítani, ahol a DETE önálló standdal képviselteti magát.

2012. április 6.
 

Új közös arculatot dolgozott ki Debrecen és Hortobágy

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program keretében 63,3 millió forintos támogatást nyert a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület „Helyi TDMSZ kialakítása Debrecen-Hortobágy turisztikai versenyképességének erősítése céljából” elnevezésű projekt megvalósítására, melynek összköltsége meghaladja a 74,4 milliót. A pályázatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata készítette el és nyújtotta be.

A Debrecen és Hortobágy turisztikai desztináció menedzsment szervezet jövőképe szerint Debrecen és a Hortobágy még sikeresebb turisztikai célpont lesz, melynek eléréséhez a szervezet az alábbi prioritásokat jelölte ki: a desztináció turisztikai ismertségének, imázsának megerősítése, versenyképességének növelése, minőségi turizmusfejlesztés, intenzívebb marketingtevékenység, a turizmus jövedelemtermelő képességének növelése; minőség, innováció, egyediség.

A célok eléréséhez szükségessé vált a desztináció újrapozicionálása, azaz, hogy a két település mint turisztikai desztináció egységes arcot, megjelenést mutasson célcsoportjai felé, amely alapján könnyen beazonosítható és szerethető lesz a márkaképzés folyamatában.

A pályázat keretében megvalósult a Debrecen és Hortobágy turisztikai desztináció új arculatának megtervezése, elkészült az új arculati kézikönyv, amely magában foglalja a TDMSz és a desztináció arculatának tartalmi és formai alapelveit, kommunikációs szabályait és szempontjait, illetve a formai elemek és a dizájnrendszer használatára vonatkozó szabályokat, előírásokat, biztosítva ezzel egy karakteres arculat megjelenítését a marketingkommunikáció során.

Az új arculat grafikai tervezését a Debreceni Egyetem által megvalósított kutatás és a debreceni Tourinform által készített kérdőíves felmérés előzte meg. Minden eredmény arra utalt, hogy Debrecen és Hortobágy a két szimbólummá vált építmény révén a Református Nagytemplommal és a Kilenclyukú híddal azonosítható leginkább, így ez a két attrakció lett az arculati elem meghatározó alapja. A két települést - utalva a máig élő hagyományok töretlen folytonosságára - egy lendületet sugárzó, a desztinációra jellemző népi motívumokkal díszített ív köti össze, melyben a zöld a természetre, a sárga pedig Debrecenre utal. Ez az összefonódás jellemzi az egész évet átfogó színes programkínálatot is.

A képi megjelenítés közös szlogennel, hívómondattal egészül ki, mely egy szójátékkal fogalmazza meg a kínálatot. A „PUSZTÁN CSODÁLATOS” (Plainly marvellous, Die Pußta erleben, Pur si simplu extraordinar) egyszerre helyezi el földrajzilag a desztinációt, és fejezi ki az önmagában is egyedülálló, sokszínű kínálatot. A szlogent tovább fűzve kívánják megszólítani az egyes kínálati elemek célközönségét az alábbiak szerint: Pusztán művészi – a kultúrakedvelőket, Pusztán egészséges – a gyógyulni és regenerálódni vágyókat, Pusztán szabadon – a túra- és természetkedvelőket, Pusztán az íze kedvéért – a gasztronómiai kalandorokat, Pusztán látni kell, Pusztán érezni kell, Pusztán át kell élni – mindazokat, akik élményekkel teli tartalmas utazásra vágynak.

A pályázat keretében marketing eszközökre is költhet az egyesület, kiadványok, roll upok készülnek el.

A színes és lendületes arculati elemekkel ellátott kiadványokon, illetve a készülőben lévő honlapon, ajándéktárgyakon szeretnének egy könnyen beazonosítható, figyelemfelkeltő és a turisták igényeire alapozott márkát bevezetni, melynek távlati célja, hogy más ágazatok termékein is megjelenjen, és ezáltal tovább népszerűsítse desztinációt.

A budapesti és kecskeméti utazási vásárokon - ahol Debrecen városa mint díszvendég jelent meg - az egyesület új kiadványai nagy népszerűségnek örvendtek az érdeklődők körében.

2012. március 20.


Honlap: http://iranydebrecen.hu/