Állásfoglalás a borús hangú időjárás-előrejelzések ellen

2012-08-13 11:04
"Komoly lehűlés jön, elromlik az idő, nem számíthatnak semmi jóra a nyaralásukat vagy szabadtéri programot tervezők" – hallhattuk, olvashattuk ismét az elmúlt napokban a magyar médiában.
Pedig nem ártana jobban odafigyelni azokra a sokmillió eurós, vesztes meteorológiai perekre Európa más országaiban (Nagy-Britannia, Hollandia stb), melyekről a tudósítások sokszor ugyanezekben a médiumokban, pár sorral vagy perccel később megjelentek.

A Magyarország turisztikai helyszíneit, attrakcióit és vállalkozásait tömörítő Magyar TDM Szövetség szerint nem ártana perek nélkül is odafigyelni egymásra, így a rendkívül nehéz helyzetben lévő hazai turizmus, turisztikai szolgáltatók érdekeire.

Mennyivel figyelmesebb – és nyelvileg is izgalmasabb - lenne például végre arról tudósítani, hogy „az enyhülő hőségben végre lehetőség nyílik izzadságmentes városnézésre“ vagy „egyre több kalandpark és érdekes túraút várja a sportolásra kiváló időben a magyar családokat“, eső esetén pedig „izgalmas múzeumok, színházi és zenei előadások, megfizethető gasztronómiai élmények segítenek átvészelni az égi áldást“, hangsúlyozták.

A Szövetség szerint, aki úgy gondolja, hogy a Balaton (történelmi- és fürdővárosaink, falvaink, borvidékeink stb) csak hétágra sütő Nap esetén nyújtanak kellemes kikapcsolódást, annak tényleg csak felületes ismeretei vannak hazánk természeti-kulturális kincseiről, szabadidős lehetőségeiről.

A Magyar TDM Szövetség közleményében a hazai turisztikai szolgáltatók nevében arra kéri a média munkatársait, hogy egysíkú és elijesztő fogalmazásukkal ne járuljanak hozzá ahhoz, hogy honfitartásaink a négy fal közé vagy bevásárlóközpontokba tervezzék hétvégéiket.