A Magyar TDM Szövetség reakciója Bánki Erik 2014. november 11-i megnyilatkozására

2014-11-13 16:17
A Magyar Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség üdvözölte az Országgyűlés Gazdasági bizottság alelnökének nyilatkozatát a TDM szervezetek finanszírozásának törvényi szabályozását illetően.
Bánki Erik a fent említett cikkben hangsúlyozza, a TDM szervezeti finanszírozás megnyugtató rendezésének záloga az egyértelmű szabályozás, ugyanakkor Bánki nem látja esélyét annak, hogy a törvény 2016 előtt realizálódjon.

A Magyar TDM Szövetség törekvéseivel a szabályozás igénye egybecseng, a Szövetség vezetősége egyúttal rámutat arra, a turizmus gazdasági ág nemzetgazdaságban betöltött szerepe jóval nagyobb annál, mint azt az iparág jelenlegi helyzete, megítélése mutatja, holott a számok magukért beszélnek. Ma Magyarországon 400.000 ezer munkahely közvetlenül a turizmustól függ, a szektor részesedése a nemzetgazdaságból 2.100 milliárd forint, ezzel az iparági teljesítménnyel a MOL után a második legnagyobb árbevétel-generátornak számít, megelőzve az Audit. A Szövetség törekszik arra, hogy 2016-ra már az új szabályozás szerint működjön a TDM rendszer, hiszen az iparág helyzetének mielőbbi rendezése a nemzeti szintű gazdaságra is erős hatással van.

A Magyar TDM Szövetség épp ezért már előkészítette a jogi szabályozás finanszírozást illető szövetségi szintű javaslatot is, amely a javasolt szabályozás révén képes biztosítani az idegenforgalmi adók turisztikai célú, valamint az eddigieknél hatékonyabb felhasználását, életképes desztinációk stabilitását, és akár középtávon is képes hazai tőkéből finanszírozott beruházásokat generálni. A Szövetség egyetért Bánki Erik véleményével, mely szerint megfelelő szabályozás nélkül esélytelen az országot szinte teljes egészében lefedő TDM rendszer megfelelő működése. A Szövetség bizakodással tekint a turizmus ipar javuló teljesítményére, ezzel együtt rámutat arra is, felelőtlenség volna azt állítani, hogy a javuló számok egy mélyről jövő, rendszer szintű átalakulási folyamat eredményeit tükrözik.

Az átalakulás folyamata elindult és a szakma eljutott arra a pontra, ahol a szereplők érzik a szükségességét annak a rendszer szintű átalakulásnak, amely (a jól működő európai minták tapasztalatai alapján) garanciát jelent a magyar turizmus gazdasági és társadalmi, de környezeti értelemben is vett fenntartható fejlődési pályára állítására, illetve a magyar turizmus versenyképességének megteremtésére. Jól működő desztinációk nélkül az elszigetelten létrehozott és sokszor egyéni erőfeszítésből menedzselt termékek életképtelenek. A versenyképesség, a fenntartható fejlődés az újra-iparosítás, a turizmus-gazdaság egészének modernizálása nélkül elképzelhetetlen, a sikeres szabályozáshoz azonban a szakma egészének párbeszéde szükséges.

A pontosan lehatárolt feladatok mentén és a méretgazdaságosan szabályozott turisztikai desztináció szervezeti rendszer törvényi megerősítésének eredményeként a jelenlegi pozitív mutatók stabilizálhatóak, a Magyar TDM Szövetség a szabályozást követően 2020-ra 30 milliós vendégéjszaka számot is elérhetőnek vél.